Bona participació a la jornada de neteja i inspecció de la riera

Aquest passat dissabte, una vintena de veïns del Xup varen participar en una jornada de treball dedicada a la neteja i la preservació de l’entorn natural, organitzada per “Xup Riera Viva”,  la xarxa d’agents de custòdia de la riera de Rajadell pel seu pas pel barri del Xup, que té com a finalitat ressaltar la importància social i ambiental de la riera de Rajadell i la necessitat de cuidar aquest entorn.

En primer lloc els participants varen netejar l’entorn de la riera i varen aconseguir omplir fins a una quinzena de bosses de brossa de la quantitat de porqueria acumulada a la llera de la riera. A part, s’hi van trobar un sofà, mobles, plàstics, llaunes i recipients de gasolina. “És el tercer cop que fem aquesta recollida i, de mica en mica, anem conscienciant la gent de la importància de la riera”, va explicar la tècnica comunitària, Rosa Garcia.

IMG-20160611-WA0010IMG-20160611-WA0009

A continuació tots els participants varen poder gaudir d’un esmorzar popular al local de l’Associació de Veïns.

IMG-20160611-WA0006

Finalment, es va realitzar, de forma participativa, la inspecció físico-química i biològica de l’estat de l’aigua de la riera gràcies el suport del Parc de la Sèquia.

A partir d’aquest anàlisi es va constatar la mala qualitat de les aigües de la riera de Rajadell al seu pas pel barri. “Hem pogut veure que les aigües estan en males condicions. Té poc oxigen dissolt i una gran quantitat de calç. No hi ha vida en aquestes aigües, perquè és impossible n’hi hagi”, van explicar la biòloga Anna Closes i l’ambientòloga Clara Aguilera després de les anàlisis químiques. A part, a prop de les aigües hi viuen invertebrats com larves de mosquit i sabaters, que indiquen una mala qualitat mediambiental de l’entorn natural.

Convé destacar que va costar agafar mostres d’aigua, perquè ara mateix n’hi ha poca d’acumulada en el tram de la riera que va des del Suanya fins ben bé al barri manresà del Xup. A la pujada de temperatura se li ha d’afegir l’extracció que en fan els agricultors que tenen un hort als entorns.

IMG-20160611-WA0002IMG-20160611-WA0003IMG-20160611-WA0004

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *