“L’estat ecològic de la riera de Rajadell”, taller a l’Escola Muntanya del Drac

El dimarts 22 de setembre vam fer l’activitat Investiguem la riera de Rajadell amb els alumnes de 5è i 6è de l’Escola Muntanya del Drac. Van participar-hi 24 alumnes.

L’activitat tenia 3 parts: visitar la riera de Rajadell, fer l’anàlisi físicoquímic de l’aigua i fer l’anàlisi de l’aigua des del punt de vista biològic.

Primer vam anar tots junts fins a la riera de Rajadell i vam parlar sobre l’entorn de la riera; quins arbres hi havia, si hi havia carreteres o camps a prop; si hi havia brossa… Vam comentar els diferents ambients que es poden trobar en una riera i com havíem de fer la recollida de mostres de tots els diferents hàbitats per fer l’anàlisi biològic posteriorment. La riera de Rajadell estava seca; així que no vam poder fer l’anàlisi in situ.

A continuació vam tornar a la classe; els alumnes de 5è vam fer l’anàlisi biològic de l’aigua que havíem agafat del riu Llobregat aquell mateix matí. Treballant per grups vam observar i identificar els macroinvertebrats que hi havia a l’aigua, primer amb lupes de mà i després amb lupes binoculars. Una vegada observat i anotats els resultats a les fitxes d’inspecció dels alumnes, vam arribar a la conclusió que el riu tenia una qualitat de l’aigua regular.

Mentrestant els alumnes de 6è fèiem l’anàlisi físicoquímic de l’aigua. Treballant també per grups vam mesurar la temperatura, els nitrats, la duresa, el pH i la terbolesa – explicant els paràmetres un per un i relacionant-los amb els coneixements previs dels alumnes. Amb l’anàlisi físicoquímic es valora la qualitat de l’aigua en el precís moment en què s’analitza, però no es recull l’evolució al llarg del temps (com en el cas dels macroinvertebrats); possiblement per això la qualitat segons aquest anàlisi era força més acceptable.

Vam proposar a les mestres que quan hi hagués aigua a la riera fessin l’anàlisi de la qualitat ecològica de la riera; i que fessin aquest estudi any rere any per valorar com evoluciona la qualitat de l’aigua de la riera de Rajadell.

DSCN1862 DSCN1875 DSCN2295 DSCN2291 DSCN2280 DSCN1884

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *