Bona participació en la Jornada de Cloenda “Xup Riera Viva” i la “Festa Final dels 50 anys del barri”

El proppassat dissabte 19 de setembre es va portar a terme la Jornada de Cloenda del projecte Xup Riera Viva, en una diada farcida d’actes i activitats per tots els públics. De fet, es tractava d’una doble celebració: la clausura del Xup Riera Viva i alhora la Festa final dels 50 anys del barri del Xup.

Així doncs, la jornada s'inicià ben d'hora pel matí, amb una caminada guiada per l'entorn de la Riera de Rajadell sota el títol “Ruta sobre el passat geològic: les restes d'un antic mar”, on hi participà una desena de persones que pogueren conèixer els orígens geològics del territori i descobrir indrets i elements significatius de l'entorn natural de la Riera de Rajadell com el Gorg de les Escaletes, el Gorg i cingle dels Esparvers o el Pou de Glaç de la Riera de Rajadell.

IMG_0200

 

L’objectiu d’aquesta sortida va ser conèixer l’evolució del paisatge i el clima del Bages al llarg de milions d’anys a partir dels indicis compresos en les roques, especialment quan el Bages va ser mar. Al llarg de dues hores, es van veure restes d’un gran escull coral·lí, platges fossilitzades, caus d’animals marins fossilitzats a la roca que abans era sorra, i antics llits de rius i torrents. Es van interpretar les formes geològiques dels bonics gorgs de les Escaletes i del Cingle dels Esparvers, es van reconèixer diversos tipus de roca i es va veure com s’havia format una balma. També es va aprofitar per reconèixer plantes florides o amb fruits i es van repassar les sves utilitats culinàries, medicinals, etc. El contingut cultural de la sortida va culminar amb la visita a l’interior del pou de glaç de la riera de Rajadell, una construcció documentada a partir del segle XVII relacionada amb l’emmagatzematge i la comercialització de gel natural.

També al matí, s’inicià la realització d’un nou mural participatiu dirigit per l’artista bagenc Txema Rico. El mural, basat en un paisatge del barri i el seu entorn amb les muntanyes de Montserrat al fons, es realitzà al túnel del costat del local de l’AVV, enfront de l’altre mural que es va pintar en motiu de les festes del barri pel mateix autor.

IMG_0233     IMG_0363
IMG_0377


Al migdia es realitzà l'acte de clausura del projecte Xup Riera Viva al local de l'AVV, on s'inaugurà una exposició de fotografies del projecte i es realitzaren breus parlaments de cloenda.
En els parlaments es destacà que malgrat es celebri la cloenda del projecte en sentit estricte, en cap cas finalitza la tasca col·lectiva de preservar i millorar l'estat de l'entorn de la riera. De fet, s'emplaçà al conjunt d'entitats i veïnat a continuar aquest treball comunitari per a promoure l'ús sostenible i la conservació de la Riera de Rajadell al seu pas pel barri.

DSC_0178

Finalment, els participants de l'acte gaudiren d'un pica-pica regat amb cava i s'entregaren els diplomes d'aprofitament dels cursos i tallers realitzats en el marc del projecte.
Per la tarda es reemprengueren els actes amb jocs infantils d'educació ambiental per la quitxalla del barri, que portaren a terme alumnes del Curs d'educació ambiental i per la sostenibilitat que es realitzà en el marc del projecte. Els jocs finalitzaren amb un berenar popular gentilesa de l'Estanc Pla.

IMG_0270     IMG_0277

Tot seguit, i en el marc de la Festa final del cinquantè aniversari del Xup, organitzada en el si de l'associació veïnal, es realitzà una Batukada pels carrers del barri a càrrec de l'Associació Shangó de Sant Fruitós del Bages. 

IMG_0300
A continuació es realitzà a la Pista Poliesportiva la Sardinada i Botifarrada Popular amb més de 200 veïns i veïnes, els quals pogueren gaudir també d'una Cantada d'Havaneres a càrrec del Grup d'Havaneres Cor de Catalunya i del tradicional rom cremat.

IMG_0319


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *