Taller “estat ecològic de l’aigua de la riera”

El proppassat dissabte 5 de setembre es va realitzar una nova activitat del projecte Xup Riera Viva, en aquesta ocasió, sota el títol “Inspecció Popular a la Riera de Rajadell” es va portar a terme un taller sobre l’estat ecològic de l’aigua de la riera.

El taller fou dirigit per ambientòlogues del Servei educatiu del Parc de la Sèquia i del Centre de l’Aigua de Cant Font (Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia), el qual un dels aspectes del seu treball és precisament l’anàlisi de la qualitat de l’aigua dels rius i les rieres de la ciutat de Manresa.

El punt de trobada va ser els locals comercials del barri del Xup, on després de fer una petita presentació de la jornada, s’inicià la caminada fins l’inici del “camí curt del Suanya”, l’espai escollit per realitzar el taller, on es troba l’aiguabarreig de la riera amb el torrent de la Torre del Lluvià.

Cal destacar però, que donat la riera es troba pràcticament seca, també es va inspeccionar aigua del Llobregat (recollida el mateix matí) per tal de poder realitzar tots els estudis sobre l’aigua previstos.

Així doncs, el taller comptà amb dues parts diferenciades. En 1r lloc a través d’unes fitxes de camp es va realitzar un seguit d’anàlisis de diferents paràmetres químics i físics per determinar la qualitat fisicoquímica. En aquest sentit es va analitzar la temperatura, la terbolesa, la duresa, els nitrats, el ph, l’oxigen dissolt i el seu % de saturació.

En 2n lloc es va realitzar un estudi dels macroinvertebrats (bioindicadors) per determinar la qualitat biològica de l’aigua. Així, amb l’ajuda d’unes lupes es varen observar i identificar els diversos organismes presents a l’aigua.

D’aquesta manera, varem poder determinar que l’aigua analitzada de la riera oferia una qualitat dolenta, lògic si tenim present que l’aigua es trobava absolutament estancada.

En qualsevol cas, el taller ha estat de gran utilitat per adquirir els coneixements necessaris per realitzar una inspecció de la qualitat de l’aigua. D’aquesta manera, un cop la riera torni a tenir el seu cabal en condicions òptimes, el propi teixit veïnal amb les tècniques i coneixements apressos en el taller podrà realitzar l’estudi de la qualitat de l’aigua de forma autònoma i, dins les possibilitats, de forma periòdica i així realitzar un adequat seguiment i control de l’estat ecològic de la riera.

IMG_9846

IMG_9844

IMG_9935

IMG_9958

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *