Taller d’Horta: millorar la producció i preservar la riera

Al llarg dels mesos de març, abril i maig s’ha dut a terme en els espais dels horts municipals del Xup, un taller d’agroecologia a càrrec de Matricaria – conreu de Projectes Socioambientals, i de l’Associació ERA – Espai de Recursos Agroecològics.

Tal i com explica Pau Collado, un dels talleristes del col.lectiu Matricaria, en aquest taller s’ha pogut gaudir d’una gran riquesa d’opinions sobre diverses maneres de gestionar un hort. Aquesta riquesa, ha sigut fruit de l’elevada diversitat de participants: experimentats hortolans del barri, participants amb ganes d’aprendre sobre maneig ecològic, hortolans vinguts d’altres indrets fora de la península i que aporten una nova riquesa en quant a espècies de cultiu, etc, i en comú, la voluntat d’aprendre i dur a terme un hort més resilient, amb menys costos i menor impacte ambiental.

Entre reflexions i intercanvis d’opinions, els participants han pogut indagar en les necessitats més importants d’un hort i com es poden resoldre amb recursos de l’entorn proper preservant al màxim l’entorn natural immediat.

D’aquesta manera, han pogut esbrinar quines varietats locals d’hortalisses estan més ben adaptades al nostre entorn geològic i climàcic. Alhora han preparat planter i han après diverses maneres de tirar les plàntules endavant.

D’altra banda, els participants han après a planificar un hort en funció de les varietats que volem cultivar i amb quins cultius seria bo associar-los perquè es potenciïn mútuament.

Els participants també han debatut sobre formes diverses de reg, així com de quina manera aprofitar i conservar al màxim la humitat al sòl. També han indagat sobre les malalties vegetals més comunes i de quina manera podem curar-les amb preparats casolans amb plantes que podem cultivar en el mateix hort o podem trobar en l’entorn immediat. Alhora també s’ha treballat la forma de crear el nostre propi adob orgànic amb les restes vegetals dels horts, augmentant la fertilitat del sòl, a la par que reduim els residus que generem.

Tot plegat, ha servit per generar espais teòrics on flueix l’intercanvi d’opinions, i alhora s’han posat mans a l’obra duent a la pràctica els diferents elements que s’han analitzat, creant així, un petit cultiu que els propis participants gestionen i mantenen fins a finals de temporada.

IMG_20150326_17583120150423_175451

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *